adgallery

Παρασκευή, 14 Δεκέμβρη 2012

Ηλίας Καφούρος


STRANGE LANDS
Επιμέλεια: Christopher Daniels
Εγκαίνια: 15.12.2012
Διάρκεια: 15.12.2012 - 27.01.2013

Cindy Rucker Gallery
141 Attorney Street
Νέα Υόρκη, NY 10002Κράτα μαζί μου την άκρη αυτού του νήματος. Το ακολουθώ από τότε που έφτασε από μία μακρυνή χώρα με ένα γράμμα. Το περιεχόμενό του έγραφε όλα όσα πάντα περίμενα να ακούσω. Έγραφε ότι εάν ακολουθήσω αυτό το νήμα έως το τέλος του, θα βρεθώ σε μία χώρα όπου το κλίμα παραμένει αδιατάρακτο. Οι μόνες μάχες που δίνονται εκεί είναι στην πίστα. Και εάν δεν μπορείς να χορέψεις, μάντεψε. Τώρα μπορείς.

Δεν μπορώ να σου πω πόσες μέρες ψάχνω αυτή τη μακρυνή χώρα. Μπορώ μόνο να το υπολογίσω από το νήμα που είναι τυλιγμένο γύρω από το αριστερό μου χέρι που μοιάζει πλέον με καρούλι. Στρώσεις επί στρώσεων. Δεν μπήκα στον κόπο να ενημερώσω στη δουλειά ότι θα φύγω. Το γράμμα έλεγε ότι δεν θα χρειάζομαι πια δουλειά. Εκεί, θα αμείβεσαι πλουσιοπάροχα για να κάνεις ακριβώς αυτό που τραβά η ψυχή σου. Θα κάνεις όμορφα πράγματα που θα συγκινούν τις καρδιές όλων όσων θαυμάζεις. Σε αυτό το μέρος οι γονείς σου λένε τα σωστά πράγματα όταν το χρειάζεσαι πραγματικά και τίποτα παραπάνω. Θα μπορείς να εκφράζεις εύκολα τα αισθήματά σου και ό,τι επιθυμείς να μεταφέρεις θα γίνεται κατανοητό.

Έχω σχεδόν φτάσει. Ολόκληρη η παλάμη μου έχει καλυφθεί από το λευκό νήμα που έχει αρχίσει να τεντώνει. Ακολούθησε μαζί μου αυτό το νήμα. Θα μου άρεσε η παρέα σου στους Παράξενους Τόπους.


Η γκαλερί Cindy Rucker με χαρά παρουσιάζει μία νέα ομαδική έκεθση με τίτλο STRANGE LANDS, σε επιμέλεια του Christopher Daniels. Αφορμή της έκθεσης υπήρξε ο θρυλικός μύθος του Πρεσβύτερου Ιωάννη, ενός Χριστιανού βασιλιά του 12ου αιώνα που λένε ότι κυβερνούσε επί των ειδωλολατρών και Μουσουλμάνων της Κεντρικής Ασίας, μίας περιοχής που πιστεύεται ότι συνόρευε με τον Κήπο της Εδέμ και κατοικούνταν από μαγικά πλάσματα. Πίστευαν ότι καταγόταν από τους Μάγους και οι φήμες ότι ο τεράστιος στρατός του θα λύτρωνε την Ιερουσαλήμ από τους Σαρακηνούς, ενίσχυε τις ελπίδες των χριστιανικών εθνών. Ο θρύλος του ενισχυόταν από ένα γράμμα του που είχε κυκλοφορήσει έντονα παραποιημένο σε όλη την Ευρώπη σε διαφορετικές εκδοχές. Αυτό είχε οδηγήσει ταξιδιώτες σε μάταιες αναζητήσεις για το θαυμαστό βασίλειό του βαθειά σε άγνωστους τόπους. Το συγκεκριμένο γράμμα ενέπνευσε την παραπάνω επανερμηνεία του από την συγγραφέα Gloria Kim. Καθένας από τους έντεκα συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλήθηκε να πραγματοποιήσει λογοτεχνικά ή εικαστικά έργα με αφορμή τον παραπάνω μύθο.  


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Matt Craven, Richard Colman, Benjamin Edmiston, Dan Hernandez, Ηλίας Καφούρος, Renato Nicolodi, Josh Slater, Casey Jex Smith, Matt Stone, Marissa Textor, Palden Weinreb