adgallery

Tuesday, 28 June 2011 17:39

Κωστής Βελώνης

Melanchotopia

3 Σεπτεμβρίου–27 Νοεμβρίου 2011

 
Witte de With
Center for Contemporary Art
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
The Netherlands
+31 10 411 0144
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www.wdw.nl
Αθήνα 
 
 
Curated by:
Nicolaus Schafhausen and Anne-Claire Schmitz;
Assistant curators: Thomas Cuckle, Amira Gad, Fabian Schoeneich and Sam Sterckx

Η έκθεση Melanchotopia στο Witte de With ερευνά τη σχέση μεταξύ μελαγχολίας και ουτοπίας.

Είναι μια έκθεση με συγκεκριμένο πλαίσιο που προσκαλεί περισσότερους από σαράντα διεθνείς καλλιτέχνες να συνεργαστούν με διαφορετικούς χώρους στο Ρότερνταμ.
Με έργα μεγάλης κλίμακας μέχρι απλές χειρονομιακές επεμβάσεις, η έκθεση Melanchotopia στηρίζει μια σειρά καλλιτεχνικών πρακτικών που υπερβαίνουν την κλασική προσέγγιση εκθέσεων τέχνης στο δημόσιο χώρο. Δουλεύοντας με την υπάρχουσα δυναμική της πόλης, η πρόθεση του Witte de With είναι να τεθούν προς συζήτηση τα διαφορετικά είδη καθημερινής ζωής στο Ρότερνταμ, δημιουργώντας έτσι ένα πλούσιο πλαίσιο για υποκειμενικές θέσεις.
Μια πόλη που βρίσκεται υπό διαρκή κατασκευή, το Ρότερνταμ φαίνεται σήμερα εξίσου οδηγημένο από τη συνήθεια ενός επίμονου πένθους και την υπόσχεση ενός ιδανικού τόπου, που δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα. Το κέντρο της πόλης, που έχει δεχτεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη, παραμένει το αρχικό μέρος για τις αντιφάσεις αυτού του παιχνιδιού.
Μακριά από το να προσθέτει οποιοδήποτε τεχνητό στρώμα στον πυρήνα του Rotterdam, το Melanchotopia εκτελεί και καθιστά ορατό το παρόν της πόλης μέσω συγκεκριμένων καλλιτεχνικών προτάσεων. Οι συμμετέχοντες έχουν κληθεί να εργαστούν με μια από τις σαράντα επιλεγμένες περιοχές -που ποικίλουν από χώρους αναψυχής έως χώρους επαγγελματικής δραστηριότητας- για να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητά τους ως χώρους ιδεών, διαλόγου και εφεύρεσης.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι αίθουσες του Witte de With θα μετατραπούν ώστε να γίνουν το επίκεντρο του Melanchotopia: τα πρότζεκτ, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλο το κέντρο του Rotterdam θα συγκεντρωθούν με τη βοήθεια μιας χαρτογράφησης. Εκτός από τη νέα του λειτουργία ως κέντρο πληροφοριών το Witte de With θα εξοπλιστεί με ένα ειδικά σχεδιασμένο βιβλιοπωλείο και μια αίθουσα συνεδριάσεων που θα είναι αφιερωμένα στο παράλληλο πρόγραμμα.

Καλλιτέχνες
Saadane Afif, Harold Ancart, Danai Anesiadou, Sven Augustijnen, Dirk Bell, Michael Beutler, Guillaume Bijl, Pierre Bismuth, Monica Bonvicini, George van Dam, Thea Djordjadze, Olivier Foulon, Murray Gaylard, Filip Gilissen, Adam Gillam, Arnoud Holleman, International Festival, Leon Kahane, Erik van Lieshout, Minouk Lim, Sarah Morris, Alex Morrison, Kate Newby, Ricardo Okaranza, Henrik Plenge Jakobsen, Nina Pohl, Tomo Savi?-Gecan, Markus Schinwald, Slavs and Tatars, Tobias Spichtig, Nasrin Tabatabai & Babak Afrassiabi, Zin Taylor, Harald Thys & Jos De Gruyter, Octavian Trauttmansdorff, Kostis Velonis, Lidwien van de Ven, Peter Wachtler, Lawrence Weiner

Χώροι
Beurs WTC, Bilderberg Parkhotel, Delftse Poort, Hartman Binnenhuisadviseurs, Holland Casino, KBS Willibrord school, Manhattan Hotel, Museum Rotterdam, Pathe Schouwburgplein, Pauluskerk, Robeco, Rotterdam Centraal Station, R.S.V. Sanctus Laurentius, SPAR Supermarket, Stadswinkel, VVV Info Rotterdam, Weenink Bedrijfskleding, Wereldmuseum και άλλοι.

Το logo του Melanchotopia είναι μία υβριδική σύνθεση από το συννεφάκι του Witte de With του Gerard Hadders (Hard Werken) και την βροχή του Melanchotopia της Sarah Morris από τον Markus Weisbeck (Surface).

Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση www.wdw.nl